top of page

 

KREŞE BAŞLAMA VE OKULA UYUM SÜRECİ


Okul Öncesi Eğitim Kurumu kreşe başlama, çocuğun kendine ait ilk sosyal ortamı oluşturma deneyimidir, bu nedenle çocuğunuzun gelişimindeki en önemli adımlardan biridir. Dünyaya geldiği andan itibaren sarıp sarmalandığı, güvenle bağlandığı ortamından çıkarak; yeni, yaşıtlarının bulunduğu, kuralların olduğu bir ortama gelir. Pek çok çocuk bu dönemde ilk defa ebeveynden ayrı kalmaya başlar. Yeni karşılaştığı bu sosyal ortamda yaşananlar minikler için çok da kolay değildir, ancak burada kazanacakları O’nun için çok değerli ve önemlidir. Kişiliğinin temellerinin atılacağı bu dönemi en sağlıklı ve doğru şekilde geçirmek çocuklarımıza vereceğimiz en güzel kazanımlardan olacaktır.


Çocuğunuz Okul Öncesi Eğitim'e yani Kreş ve Gündüz Bakımevi'ne başladığında, tüm kurallarını bildiği, hatta bu kuralların çoğunu kendi oluşturduğu aile ortamından, henüz hiçbir kuralını bilmediği, tanımadığı hem yaşıtlarının hem de yetişkinlerin bulunduğu bir ortama girmektedir. Bu dönem çocuklar için büyük bir değişikliktir ve bu yeni durumu sağlıklı geçirebilmek için kreşe yani okula uyum sürecinde doğru adımlar atılmalıdır. 


0-6 yaşın çocuğun gelişimi için en önemli dönem olduğu, özellikle 0-3 yaşın alıcı ve ifade edici dil açısından önemi bilinmekte; yaşıtlarıyla ve yapılandırılmış ortamlarda bulunmasının bu süreçte dil-bilişsel gelişiminin çok daha iyi ve hızlı gelişeceğini göstermektedir. 


Akdeniz Montessori Kreş ve Gündüz Bakımevi'ne uyum sağlama konusunda yaşanan sorun yalnızca anneden ayrılma zorluğu değildir. Çocukların yeni ortama alışma ve uyum sürecinde rol oynayan birçok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlileri; öğretmen, akran ilişkileri, ebeveyn tutumlarıdır. Bunların yanı sıra okulun fiziki yapısı, çevre koşulları gibi faktörler de okula uyum sürecini etkiler. Çocuklar artık çoğunlukla anne ile daha önce ayrışmakta; bakıcı abla ya da büyükanne ve büyükbabalardan destek alınmaktadır. Bu nedenle anneden ayrışmayı daha önceden yaşamış olan çocuğun okula başlaması çok daha gereklidir; çünkü evde bakım veren kişilerin yeni nesil çocuklara yeterli gelmesi çok olası değildir. Anneyle birlikte büyüyor olsa bile yeni nesil çocuklara okulda; dil-bilişsel, fiziksel ve sosyal olarak evde tek bir kişinin verebileceğinden çok daha fazlası verilmektedir. Okul Öncesi Eğitim Kurumumuz Akdeniz Montessori'de çocukların kendi kendilerine yetebilmeleri, küçük yaştan itibaren kendi başına başarma duygusunu kazanmaları hedeflenmektedir; bu da çocuğunuzun sizden bağımsız bir ortamda, özerk bir şekilde kişiliğini inşa edebilmesine ve özgüveninin sağlam bir şekilde gelişmesine olanak tanır.


Kreş ve Gündüz Bakımevimiz'e başlama döneminin ilk 15 gününde çocukta ortaya bazı uyum sorunlarının çıkmasının doğal olduğu ifade edilebilir. Ancak uyumsuzluk döneminin 15 günü aşıp, uzaması ise daha şiddetli duygusal sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Bu noktada ebeveynlerin okulla sıkı iletişim halinde olmaları ve doğru adımları birlikte atmaları, ilerleyen dönemlerde yaşanacak daha büyük sıkıntılara karşı da önlem almalarını sağlamaktadır.

 

EBEVEYNLERE ÖNERİLER


*Gideceği Okul Öncesi Eğitim Kurumu hakkında çocuğuna küçük bilgiler verebilir, okulu hakkında fikir edinmesini sağlayabilirsiniz. 


*Ana Okulunun sadece çocukların bulunduğu bir yer olduğunu söyleyerek anne ve babaların orada bulunamayacaklarını belirtmelisiniz.


*Çocuğunuzla okula geliş gidiş saatleri ile ilgili konuşup, sadece belli bir zaman dilimi içinde okulda kalacağını söylemelisiniz. Çocuğunuzu alacağınız zamanı, onun anlayacağı terimlerle anlatıp, o süreyi geçirmeden almaya dikkat etmelisiniz.


*Çocuğunuz kreşe ilk başladığında bakım veren kişinin okula onunla birlikte gelmesi çok önemlidir. İlk hafta çocuğunuzun okula, öğretmenine güven duyması birincil hedeftir. Bu sebeple çocuğunuz, sınıftan, diğer çocuklardan ayrı bir şekilde siz ve öğretmeniyle aktiviteler yapar ve kısa bir süre okulda kalır. İlk haftada çocuk dikkatlice gözlemlenir, ayrılmaya hazır değilse bu süreç bir süre daha devam ettirilir. Bu süreçte sizden beklenen evde de okulu özendirecek paylaşımlar yapmanız, çocuğunuza okulla ilgili bilgiler vererek oraya sizin de güvendiğinizi belirtmenizdir. Unutmayın çocuğunuz sizin duygularınızı dikkatle gözlemlemekte ve ona göre tepkiler vermektedir. Siz de çocuğunuzun hazır olup olmadığı konusunda okulla iletişimde olmalısınız.


*Ayrışma zamanı geldiğinde çocuk ağlamaya başlasa bile ayrılma konusunda kararlı davranmalısınız. (Onu öpüp “Ben şimdi gidiyorum” deyin ve geri geleceğinizi söyleyin. Bunun ne zaman olacağını onun anlayacağı terimler çerçevesinde ifade edin. Sonra elinizi sallayıp yolunuza devam edin. İyi olduğunu kontrol etmek için durup arkaya bakmayın.)


*Çocuğunuzun kreşe düzenli devam etmesi konusunda ısrarlı olun. Yakınmaya devam etse bile sakin ve kararlı davranın. Okula gidiş tüm aile bireyleri tarafından desteklenirse, çocuğunuz okula daha çabuk güven duyacak ve alışacaktır.


*Okula uyumunu veya başarısını başkalarıyla kıyaslamamanız gerektiğini unutmayın.


Son olarak, unutmayın ki 0-6 yaş çocuğunuzun dil-bilişsel, sosyal ve fiziksel açıdan en hızlı geliştiği dönemdir, bu dönemi en sağlıklı ve en doğru şekilde geçirmek için sizin onun için seçtiğiniz okulumuza güvenmeniz O’nu rahatlatacak, uyumunu kolaylaştıracaktır.

Psk. Berfu Bağ

Akdeniz'le ilgili bazı bilgiler...

Yaş Gruplarımız

18-24 Ay   Okula Hazırlık Oyun Grubu
24-36 Ay   Toddler Sınıfı
36-48 Ay   Güneş Sınıfı
48-72 Ay   Dünya Sınıfı

Branşlar

Satranç
Yoga
Fotoğrafçılık
ENGLISH!  (Her gün 2 saat)

 

Günlük Akışımız

08.30 – 09.30           Sabah kahvaltısı

10.00 – 10.30           English Class!

10.30 – 10.45           Meyve Ara Öğünü

09.30 – 12.00           Ekinlikler / Faaliyetler

12.00 – 12.30           Öğlen yemeği

13.30 – 14.00           English Class!

14.00 – 15.00           Ekinlikler / Faaliyetler

15.30 – 16.00           İkindi kahvaltısı

16.00 – 16.30           Gün Sonu Çemberi    

16.00 – 18.00           Serbest etkinlikler

bottom of page